PRZEPYSZNY DOMOWY KEBAB – prosty jak konstrukcja gwoździa :)

20140726_142704

 składniki na 8 kebabów średniej wielkości

CIASTO
– 0,5 kg mąki
– 3 łyzki oleju uniwersalnego
– 0,5 kostki drożdzy (50g)
– 1 łyżeczka soli
– 250 ml ciepłej wody
SOS (zrobić w pierwszej kolejności)
– majonez (ok. 100 ml)
– ketchup (5-6 łyżek)
– duży ząbek czosnku (a nawet dwa)
–  mały jogurt naturalny (150 g)
WARZYWKA :
– kapusta pekińska (poszatkowanej nieduża miska)
– 1 duży pomidor
– 1 nieduży ogórek zielony
– cebula (najlepsza czerwona)
może być również papryka konserwowa czy ogórek kiszony, czy co tam komu sie zamarzy (na przykład kukurydza)
MIĘSO :
– 3 pojedyncze piersi z kurczaka
– przyprawa do gyrosa w proszku lub wszelkie możliwe ulubione przyprawy (ja nie lubię gotowców, więc sama mieszam sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą, jakieś inne ziółka – koledra, gorczyca,majeranek, jałowiec, cebula, rozmaryn, itp

Sposób robienia ciasta : mąkę, sól, wodę z rozpuszczonymi drożdżami i olejem wyrobić tak, żeby dobrze odchodziło od ręki (ja robię w robocie kuchennym do robienia drożdżówek czy chlebów) i zostawić na ok 30 min do wyrośnięcia, potem podzielić ciasto na 6 , 7, 8 kulek i tworzyć swoje chlebki (ja robię takie lekko trójkątne, najlepsze są chyba półksiężyce
20140726_135429

o tak to wygląda w połowie działań

Pieczemy ok 7 min w temp 210-220 st.

20140726_135710 20140726_141523

po upieczeniu wszystkie chlebki wyciągnąć –  nie zostawiać w piekarniku bo stwardnieją i nie będą dobre.

SOS: połączyć wszystkie składniki wraz z posiekanym drobno czosnkiem. (Sos lepiej zrobić pierwszy, ponieważ najlepszy jest jak się przegryzie) – ale nie radzę robienia „wczoraj” bo brzydko obeschnie.

WARZYWKA: ·wszystko pokroić wedle uznania lub jak na zdjęciu:
20140726_135444(1)

 

MIĘSO: ·pokroić w kostkę czy jak komu wyjdzie, w misce wymieszać przyprawy i kropelkę oleju, obtoczyć nimi piersi i podsmażyć. o tak :

20140726_141928

Chlebki na kebaby po wyciągnięciu z piekarnika przekroić ( ale nie całkiem, żeby się nie rozpadły na dwie części) posmarować sosem ( nie żałować sosu, bo dobry;)) pierwszą położyć kapustę, potem reszta rzeczy według uznania :)

20140726_142432 20140726_142704

TADAM ! Smacznego 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii jedzonka różne i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „PRZEPYSZNY DOMOWY KEBAB – prosty jak konstrukcja gwoździa :)

  1. ~Robert pisze:

    To ja już chyba gwoździe wolę produkować :)

  2. ~Carrie pisze:

    Mniam mniam …apetyczne …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *