składniki na 8 kebabów średniej wielkości
CIASTO
– 0,5 kg mąki
– 3 łyzki oleju uniwersalnego
– 0,5 kostki drożdzy (50g)
– 1 łyżeczka soli
– 250 ml ciepłej wody
SOS (zrobić w pierwszej kolejności)
– majonez (ok. 100 ml)
– ketchup (5-6 łyżek)
– duży ząbek czosnku (a nawet dwa)
– mały jogurt naturalny (150 g)
WARZYWKA :
– kapusta pekińska (poszatkowanej nieduża miska)
– 1 duży pomidor
– 1 nieduży ogórek zielony
– cebula (najlepsza czerwona)
może być również papryka konserwowa czy ogórek kiszony, czy co tam komu sie zamarzy (na przykład kukurydza)
MIĘSO :
– 3 pojedyncze piersi z kurczaka
– przyprawa do gyrosa w proszku lub wszelkie możliwe ulubione przyprawy (ja nie lubię gotowców, więc sama mieszam sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą, jakieś inne ziółka – koledra, gorczyca,majeranek, jałowiec, cebula, rozmaryn, itp
Sposób robienia ciasta : mąkę, sól, wodę z rozpuszczonymi drożdżami i olejem wyrobić tak, żeby dobrze odchodziło od ręki (ja robię w robocie kuchennym do robienia drożdżówek czy chlebów) i zostawić na ok 30 min do wyrośnięcia, potem podzielić ciasto na 6 , 7, 8 kulek i tworzyć swoje chlebki (ja robię takie lekko trójkątne, najlepsze są chyba półksiężyce
o tak to wygląda w połowie działań
Pieczemy ok 7 min w temp 210-220 st.
po upieczeniu wszystkie chlebki wyciągnąć – nie zostawiać w piekarniku bo stwardnieją i nie będą dobre.
SOS: połączyć wszystkie składniki wraz z posiekanym drobno czosnkiem. (Sos lepiej zrobić pierwszy, ponieważ najlepszy jest jak się przegryzie) – ale nie radzę robienia „wczoraj” bo brzydko obeschnie.
WARZYWKA: ·wszystko pokroić wedle uznania lub jak na zdjęciu:
MIĘSO: ·pokroić w kostkę czy jak komu wyjdzie, w misce wymieszać przyprawy i kropelkę oleju, obtoczyć nimi piersi i podsmażyć. o tak :
Chlebki na kebaby po wyciągnięciu z piekarnika przekroić ( ale nie całkiem, żeby się nie rozpadły na dwie części) posmarować sosem ( nie żałować sosu, bo dobry;)) pierwszą położyć kapustę, potem reszta rzeczy według uznania
TADAM ! Smacznego
To ja już chyba gwoździe wolę produkować
ale tak samo prosto się robi kebaba jak i KONSTRUUJE gwoździe, a nie się je produkuje 😉
Mniam mniam …apetyczne …