Ciasto jogurtowe na małą blachę

Zrobiłam dzisiaj ciasto jogurtowe, żeby koleżanki z pracy miały coś słodkiego, a dodatkowo, żeby koledzy składający nam życzenia mogli się poczęstować. I okazało się, że nie można znaleźć dokładnie takiego przepisu, jaki ja mam – więc na wszelki wypadek opublikuję i może się komuś przydać, a ja nie zgubię :)

Ciasto na kwadratową blachę ok.24×24 cm
Składniki :
1 mały kubek jogurtu naturalnego (ja najbardziej lubię Zott 180 gr),
3 kubeczki (po tym jogurcie) mąki pszennej,
1,5 kubeczka (ciągle po tym jogurcie) cukru,
1 kubeczek oleju roślinnego,
3 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
i 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru waniliowego

Do jednej miski należy wlać jogurt, olej, jajka – wymieszać łyżką, a do drugiej miski mąkę, proszek, cukier, cukier wanilinowy i też dokładnie wymieszać. Potem mokre składniki wlać do suchych, wymieszać łyżką (bo mikser robi jakieś takie cuda, że potem ciasto jest mniej puszyste, nie wiem dlaczego, sprawdziłam, że to ciasto jest lepsze bez miksera) aż do połączenia składników. Wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić na 40-50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ja lubię na wierch ułożyć brzoskwinie z puszki (cienko pokrojone). Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy się ciasto dobrze upiekło.

 

Na zdjęciu tylko kilka kawałków, uratowanych od pożarcia :)jogurtowe

Ten wpis został opublikowany w kategorii jedzonka różne i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *