Dzisiaj robiłam po raz kolejny pastę rybną, którą odkryłam po wizycie u siostry. Bardzo mi zasmakowała, a że robi się ją błyskawicznie i zapewne jest bezglutenowa, to zdecydowanie polecam innym.
Na porządną porcję dla 3 osobowej rodziny polecam taką ilość składników:
2 puszki makreli w sosie pomidorowym (po 125 gramów- z Lidla lub 170 gramów z Biedronki) – na przykład takie :
cztery ugotowane jajka (po dwa jajka na jedną puszkę)
cebula (raczej większa)
sól, pieprz, ketchup.
Rybę wyciągamy z puszki, jeśli się da – bez sosu pomidorowego, rozgniatamy widelcem, wrzucamy do miski, do tego starte na tarce na małych oczkach jajka, drobno pokrojona cebula i do smaku należy doprawić solą, pieprzem i odrobiną ketchupu. Należy jak najbardziej pognieść te składniki, można zblendować – ale BEZ CEBULI ! Cebula robi się gorzka – tę należy pokroić drobniutko niestety. Po wymieszaniu ja poczekałam aż się przegryzie, ale może da się jeść od razu.
Smarować nią chlebek i zjadać 😉
moja pasta (z ww składników) wygląda tak –
z dwóch puszek po 170 gramów, 4 jajek i dużej cebuli wyszła miseczka – dla porównania zrobiłam zdjęcie z jogurtem 180 gramowym